„Синдер“ от Мариса Мейър

Героите са същите, но не съвсем – сирачето всъщност е изключително талантлив механик киборг, феята вълшебница е робот с особено отношение към модата, а принцът този път получава нещо повече от обувката на Пепеляшка. Дори и в бъдещето приказките започват с „Имало едно време...“.

Синдер е киборг с тайнствено минало. Когато доведената ѝ сестра се разболява от смъртоносна болест, мащехата ѝ обвинява нея. А нещата стават още по-сложни, защото красивия принц Каи кани именно нея на императорския бал. Принудена да избира между дълга и свободата, лоялността и предателството, Синдер се оказва в епицентъра на интергалактическа битка, в която, за да защити хората, на които държи, ще трябва да се изправи очи в очи с миналото си.

През читателските си години съм прочела доста интересни книги, които са ме впечатлили със своите герои и сюжет. Понякога имам нужда да се връщам към подобни истории и поради тази причина реших да препрочета поредицата „Лунните хроники“ и отново да се потопя в интергалактическия свят, в който хора, киборги, андроиди и лунитяни живеят заедно.

Мариса Мейър ни пренася на Земята след Четвъртата световна война, заради която планетата се управлява съвместно от шест държави - Източната Република, Обединеното кралство, Европейската федерация, Американската република, Австралия и Африканският съюз. От няколко години Земята е заплашена от война с лунната кралица Левана и единственият начин за потушаване на бъдещата война е съюзнически брак между кралица Левана и принц Каи, но се оказва, че една изчезнала принцеса може да сложи край на заплахата. 

Сред улиците на Нов Пекин - столицата на Източната република - Лин Синдер е най-добрият механик. А може би е толкова добра, защото самата тя е киборг. Киборг, който не помни нищо от предишния си живот и който е лична прислужничка на осиновителката си. Истинска Пепеляшка. Животът ѝ е бил и продължава да е ужасен. Намира утеха единствено в работа си и разговорите с най-добрата си приятелка Ико, която е андроид, и по-малката си доведена сестра Пеони. Въпреки трудностите, които е преживяла, Синдер е трудолюбива, независима и непокорна. Би направила всичко, за да помогне на приятелите си, дори това да означава да постави нуждите си на заден план. По този начин решава да изостави плана си да избяга от Източната република, за да предупреди принц Каи за опасността, дебнеща от Луна. А с появата си на бала, Синдер поставя началото на серия от действия, които имат за цел да защитят Земята. 

Историята няма как да е пълна без принц Чаровник, а именно принц Каи - наследникът на Източната република. Когато се запознава със Синдер, той все още е наивно момче, което не осъзнава бъдещите заплахи и желае баща му да не е болен от чумата. Ставайки император обаче, Каи прави всичко по силите си да защити Републиката от хватката на Левана. Неведнъж показва своята мила и чаровна страна. Каи иска човек, на който да може да разчита и да говори без да се притеснява от това, че ще бъде упрекнат. И именно защото Синдер го изслушваше, изказваше мнението си и нито веднъж не го изкритикува, той се чувства привлечен от нея. 

В продължение на тринадесет години има множество теории какво се е случило с лунитянската принцеса Селена и дали все още е жива. Кралица Левана може и да игнорира слуховете, но не прощава на никого, който иска да я свали от власт. Лунитянците като народ са доста интересни, защото всъщност са земляни, емигрирали на Луна. Те могат да манипулират биоелектричеството при другите и по този начин да създават всякакви илюзии. Мистериозни и потайнствени привличат интерес към себе си, но и будят страх в земляните. 

При първия си прочит дадох на романа пет звезди. Сега ги намалих на три, защото въпреки интересните части има още какво да се желае. Обратът е предвидлив, но определено необходим за сюжетното развитие на поредицата.
Редактирано ревю - май 2024г.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар