"Град от кости" от Касандра Клеър

Преди хиляда години ангелът Разиел смесил своята кръв с човешка и създал Нефилимите. Полухора, полуангели, те бродят в нашия свят невидими, но винаги край нас - те са нашите защитници. 

Наричат себе си Ловци на сенки. 

Ловците на сенки следват законите, записани в Сивата книга, дадена им от ангела. Тяхната мисия е да защитават нашия свят, от нашествениците идващи от други измерения и наречени демони - същества които бродят между световете и унищожават всичко по пътя си. Ловците на сенки имат за задача и да пазят мира сред Долноземците: полухора, полудемони, познати ни като магьосници, вампири, върколаци и феи. В своята мисия те са подкрепяни от тайнствените Мълчаливи братя, чиито устни и очи са зашити. Мълчаливите братя властват над Града от кости, гробищен град, разположен под улиците на Манхатън, в който се пазят телата на мъртвите Ловци на сенки. Мълчаливите братя съхраняват информация за всеки ловец на сенки от самото му раждане. У тях се намират и реликвите на смъртните, трите свещени предмета, които ангелът Разиел дал на своите деца: Меч, Огледало и Бокал.

Хиляда години нефилимите са пазили Реликвите на смъртните. Ала това е било преди Въстанието, което за малко не унищожило тайния свят на ловците на сенки. Макар Валънтайн, ловецът на сенки, предизвикал Въстанието, отдавна е мъртъв, пораженията които оставил след себе си, така и не се изличили. Изминали са петнайсет години от Въстанието. Август е. Улиците на Ню Йорк се пукат от палеща жега. Сред долноземците се носи слух, че Валънтайн се е завърнал и води след себе си армия от Бездушни. 

А Бокалът на смъртните е изчезнал...

Реших че най-накрая трябва да прочета поредицата, която цял свят обича. Затова посвещавам месецът на Касандра Клеър и всичките ѝ книги, които до сега са 12 на брой. Видяло се е че няма да спа този месец, но със сигурност ще си заслужава.

С първата си книга, Касандра ни запознава с невероятния свят на ловците на сенки. Клеъри е едно обикновено момиче, което обича да рисува. Но един ден майка ѝ изчезва безследно и тя е готова на всичко, за да я намери. Дори това да промени живота ѝ завинаги. Не можех да гледам как Клеъри научаваше истината за майка си от други хора и как осъзна, че не познава майка си. С течение на обстоятелствата тя се запознава с Джейс и открива един напълно нов свят за нея, а именно този на ловците на сенки. Като верен най-добър приятел Саймън следва навсякъде Клеъри и накрая неговият живот също се променя.

Ще започна с героите, които обикнах. Всички бяха различни, но се допълваха. Както казах Клеъри беше новото попълнение в групичката на Джейс, но бързо стана част от нея, а с нея и Саймън. Джейс е от онези момчета, които не показват чувствата си и са душата на компанията. Алек е неговата противоположност - тих и затворен в себе си. А пък Изабел нямаше как да не харесам веднага. Тя бе готова на всичко за тях двамата и винаги разбираше брат си Алек. Никога не се поколеба да помогне на Клеъри и винаги бе на среща за нея. Надявам се в следващите книги да станат добри приятелки, които да разчитат една на друга.

Друго, което ми направи впечатление са описанията. Касандра така ги балансираше, че дори и дълги да ти бъдат интересни и да имаш пълна представа за Ню Йорк, Института, представителите на всеки един долноземец, дори апартамента в който живееше Клеъри с Джослин.

"Град от кости" се оказа книга пълна с мистерии, които се разкриват с течение на времето, но за съжаление с всяко едно разкритие се появяват нови и нови тайни, а с тях и още въпроси. Книгата се чете необичайно бързо, заради увлекателният начин на писане на авторката. Касандра Клеър със сигурност си намери място в сърцето ми като един велик писател, който умее да преплита истинското с измисленото. Друго, което ми хареса е че тя не ни дава една типична любовта история, а подлага героите на редица изпитания, за да се влюбат един в друг и да разберат, че заедно са по-добри. На базата на прочетеното до тук ми стана ясно, че Касандра не се привързва към даден герой и можеш да очакваш всеки един момент някой, който не си предполагал да умре.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар