"Истории от академията за ловци на сенки" от Касандра Клеър

Саймън Люис никога не си е представял, че ще стане ловец на сенки… Ала ето че сега има тази възможност. Днес той започва обучението си в Академията за ловци на сенки.

Присъединете се към Саймън и научете повече за славната история на Академията с помощта на Джейс Херондейл, Теса Грей и Магнус Бейн. В течение на неговото обучение, в книгата се появяват и други герои от „Реликвите на смъртните”, „Адски устройства” и „Тъмни съзаклятия”, както и от предстоящата поредица „Последни часове”.

Написани от Касандра Клеър, в сътрудничество с нейни колеги и приятели, тези затрогващи и забавни разкази са съвършени за феновете, които не могат да се наситят на историите за ловците на сенки.

Купих книгата още в началото на годината, но не я прочетох, защото исках да довърша "Реликвите на смъртните" и "Адски устройства", за да се потопя в историята за Саймън. Е сега съм горда от себе си, че съм прочела двете поредици и най-после мога да напиша ревю за тази невероятна книга.

1. "Добре дошли в академията за ловци на сенки"
В първата глава от книгата Касандра ни запознава с прочутата Академия. Описанията ѝ са невероятни и докато четях си представях училището с пълна точност. Както в повечето училища, то и тук имаше "елит" и "утайка". Въпреки че Саймън не си спомняше повечето моменти от предишният си живот и какъв е бил, то в Академията показа част от изгубената си същност, а именно да бъде справедлив. На него не му харесваше, че се държат с него като с герой (тъй като не си спомняше, че е бил такъв) и реши че щом е прост човек трябва да отиде при "утайките". И като добър приятел, Джордж Лъвлейс го последва и му беше най-верният приятел в цялото училище.

2. "Изгубеният Херондейл"
Ръководителят на Института в Будапеща - Ласло Балог е гост в академията, за да им покаже кое е най-важното правило за ловецът на сенки в една битка и да им разкаже засрамващата история на Тобаяс Херондейл. Оказва се обаче, че ако не си свидетел на дадена история, то не трябва да си на 100% сигурен, че е вярна.

3. "Демонът от Уайтчапъл"
Това е любимата ми история от цялата книга, защото Теса и Уил са любимите ми ловци на сенки и обожавам всяко една история с тяхното участие. Теса Грей е друг гост в академията и разказва на учениците за един по-различен Джак Изкормвача. Годината е 1888 и героите от "Адски устройства" вече си имат семейство, но продължават да служат на Клейва. Тяхната мисия е да разберат, кой е този "изкормвач". Цялата глава е написана по един невероятен начин и ако не си фен на Уил, Джем и Теса то сега със сигурност ще им станеш фен. Имах нужда отново да видя любимите си герои, защото докато се появи новата поредица на Касандра Клеър ще има да чакам и ще се побъркам...

4. "Нищо освен сенки"
Катарина Лос разказва на Саймън за първият не самонадеян Херондейл. Действието се развива през 1899г., когато Джеймс Херондейл (синът на Теса и Уил) постъпва в Академията. Там той се запозна и стана приятел с децата на другите ни любими двойки от "Адски устройства". Джеймс въобще не бе очарован от Матю Феърчайлд, но постепенно се опознаваха и накрая станаха най-добри приятели.

5. "Злото, което обичаме"
Следващият гост в Академията е самият Робърт Лайтууд. Неговата история ни запознава с младият Валънтайн и останалите членове на Кръга. Очаквах тази история да не ми хареса, но се оказа точно обратното. Беше ми интересно да видя все още нормалният Валънтайн и първите му идеи за членовете на Кръга.

Паралелно на тази история е и тази на Саймън и Изабел. Тя е дошла с баща си и това е точният момент за Саймън, който отчаяно иска да говори с нея. Тук Изабел се държеше леко студеноимаше, но в последствие се оказа, че това е било само роля, заради някакъв тест.

6. "На рицари, царе душите"
Следващият гост е полу-елфа, полу-ловецът на сенки - Хелън Блекторн. Оказва се, че тя е сключила сделка - да дойде в Академията и да разкаже историята на майка ѝ и баща ѝ, а в замяна тя ще може да се ожени в Идрис и да види цялото си семейство. И тук както и в историята за Тобаяс Херондейл се оказва, че истината е малко по-различна от историята. Хелън се оказа една доста силна жена, която не се предаваше пред нищо и естествено аз много я харесах.

7. "Горчив език"
Поради грешка в една от мисиите Саймън се озова лице в лице с Марк Блекторн, който е отвлечен от Дивия лов и не е виждал семейството си от седмици. Марк е жив пример, че Клейва не го интересува за полу-ловците на сенки. И въпреки всичко преживяно, той остава верен на себе си и всяка вечер си припомня имената на членовете на семейство Блекторн.

8. "Огнено изпитание"
Три думи - Ема и Джулиън. Следващата моя любима двойка след Теса и Уил са те двамата. Ставаме свидетели на тяхната парабатайска церемония и още тогава се вижда, че нещо не е наред. Саймън го видя, но се чудя дали и Клеъри го видя. Друго важно нещо е това, че те двамата разбират, че им е писано да станат парабатаи.

9. "За безкрайна нощ"
Една дума - Малек. Тук ставаме свидетели на появата на най-сладкото синьо бебе и как Магнус и Алек решават да го осиновят. Бях приятно изненадана как Робърт и Мерис се държаха към Алек и Магнус и колко харесаха малкото бебе. Беше голяма чест да предложат името на по-малкият им син Макс за име на синьото магическо бебе. Определено те двамата се опитват да променят отношението си с децата си.

10. "На два пъти слизаха ангели"
Преди две години Саймън не знаеше кой е въобще. Смяташе, че не заслужава гадже като Изабел и най-добра приятелка като Клеъри. Но ето го две години по-късно. Минути преди да стане истински ловец на сенки. Най-добрата му приятелка и бъдещ негов парабатай, невероятното му гадже и страхотните му приятели седят на метър и чакат търпеливо Саймън да пие от Бокала. Ако се върнем в самото начало на книгата ще видим колко несигурен беше Саймън в себе си и се съмняваше във всяка своя дума, но в края на книгата той се променя и вече вярва в себе си заради приятелите му в и извън Академията.

Дойде краят на месец март и искам отново да кажа колко съм щастлива, че приех предизвикателството да прочета всички книги на Касандра Клеър, защото тя е една невероятна писателка, а книгите написани от нея са необикновени и те карат да се потопиш в един нов свят и да забравиш своите проблеми.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар