„Стъкленият трон“ от Сара Дж. Маас

Селена Сардотиен е измъкната от затвора на Ендовер, за да се озове в плен на разкоша на кралския дворец. Принц Дориан предлага да ѝ върне свободата, но при едно условие. Тя трябва да спечели състезанието за нов кралски убиец, а нейни опоненти ще са най-жестоките мъже в кралството.

Всекидневието на Селена се изпълва с изтощителни тренировки за големия турнир и с отегчителни до смърт дворцови порядки. Нещата стават малко по-интересни, когато принцът започва да проявява интерес към нея... но грубият капитан на стражата Каол е този, който я разбира най-добре.

Когато участниците в турнира започват да измират един след друг, Селена осъзнава, че битката е не само за първото място в надпреварата, но и за живота ѝ.

Позволявам си да се върна към това ревю, което е писано преди шест години, и да го редактирам, тъй като с новината, че книгите на Сара Дж. Маас са част от една вселена, много от нас ще препрочетат всичките ѝ излезнали книги, както и ревютата за тях. 

„Стъкленият трон“ поставя основите на поредица от общо седем книги + една новела. Когато за първи път я прочетох, си нямах и на идея, че ще се влюба в света на Ерилея и най-вече в героите, които след толкова години все още ще са ми на сърце. Нямах си и на идея, че Маас още от самото начало е имала ясен план накъде да се развие сюжетът и че с всяка книга ще надгражда и надгражда както персонажите, така и историята на Асасина на Адарлан. 

В един злокобен ден на брека на река един асасин открива замръзнало и полумъртво момиче. Решава да го вземе под крилото си и да го направи свое протеже. Не се притеснява да бъде строг, суров и взискателен, докато го обучава. След десет години Аробин Хамел е превърнал Селена Сардотиен в Асасина на Адарлан, за която няма никаква непостижима цел. Само че Селена допуска грешка. Оставя се да бъде хваната и пратена в Солните мини на Ендовиер, където в продължение на една година е робиня. До деня, в който престолонаследника на Адарлан не ѝ предлага сделка, на която тя не може да откаже. Селена може и да е представена като асасин, но това не ми попречи да я харесам веднага. Нахакана, горда и умна Селена е уверена в уменията си и знае, че може да спечели състезанието и да стане кралски шампион. Сама в стаята си обаче е обикновено уморено момиче, което мечтае за свободата си. Уморена заради всичките обичани хора, които е изгубила. Уморена заради нещата, през които е преминала. Уморена да се прекланя пред човек, който цели десет години потъпква чуждите народи, но и от когото зависи свободата ѝ. 

Като капитан на стражана Каол няма как да не гледа с недоверие към Селена. Тя е враг на кралството и може при първа възможност да се опита да избяга. Затова е по-строг с нея и поставя граници помежду им. С всяка изминала тренировка и с всеки разговор обаче Каол разбира защо е толкова хвалена и че, въпреки всичко преживяно, тя все още притежава сърце и може да се смее. Каол е по-сдържан и необщителен, но след като бъде опознат, смятам, че ще се хареса на всекиго. Все пак е един от малкото справедливи и добри хора в кралския двор.

За разлика от капитана принц Дориан почти винаги може да бъде видян с усмивка на лицето и развеселени очи. Винаги се шегува, дори и в някои напрегнати моменти, обожава да чете книги и обича да прекарва време с кучетата си. Дориан не от онези разглезени принцове, които чакат всички да му се подчиняват. Не, той държи повече на предаността и точно защото очаква от другите да са му лоялни, той самият е такъв към близките си. Въпреки че Дориан не се противопоставя открито на баща си, понякога се държи непокорно. Като например да избере за негов представител в състезанието Селена.

Друг по-важен персонаж в книгата е принцеса Нехемия. Нейната страна Ейлве също е покорена от краля на Адарлан и това една от общите точки между нея и Селена, която родом е от Терасен. Нехемия пристига в двора, за да научи северните обичаи и езика и веднага се сприятелява със Селена, тъй като е пряма и не се притеснява да изкаже мнението си. Всеизвестно е, че обича страната си и би направила всичко за народа си. Включително да подпомага бунтовниците. Не се привързах толкова много към нея, въпреки че самата Селена намери истинска приятелка в лицето на Нехемия.

За тези от вас, които тепърва ще се запознаят със Селена и нейната исторя, ще ви кажа, че светът, който Сара Дж. Маас е изградила със своите дворцови интриги, състезания, страдания, приятелство и най-вече магии ще ви кара да четете и четете, докато не стигнете края на книгата. 
Редактирано: август 2023г.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар