"Крес" от Мариса Мейър

Героите са същите, но не съвсем - Кулата, в която е затворена Рапунцел, е сателит, обикалящ в орбита около Земята. И, в търсене на истината, тя не може да си позволи да спусне косата си или да отслаби защитата си. Дори в бъдещето приказките започват с "Имало едно време...".

В третата част на бестселър поредицата "Лунните хроники", Синдер, Скарлет, Вълка и Трън имат брилянтен план - да свалят кралица Левана. Но, както всеки добър план, и този се проваля. И единствената надежда за бегълците е Крес - затворена от години от чародейците на кралицата, сега момичето е на път да спечели свободата си. Но на каква цена?


Смело мога да заявя, че "Крес" е любимата ми книга досега. Като започна от сладката история на Крес и Трън, премина през развитието на всички  герои и свърша със страхотните действия и обрати.

Както се досещате главната героиня тук е Крес - лунитянка, която живее от седем години на сателит, който обикаля Земята на всеки шестнадесет часа. Тя е щит (лунитияните не могат да използват обаянието си върху нея) и по закон е трябвало да умре, но чародейката Сибил вижда колко добър хакер е Крес и решава да я използва за целите на кралица Левана. Заобичах Крес, защото беше най-милото същество, което бях виждала досега. Оказа се и доста смела, защото когато попадна на Земята - непознато за нея място, беше хем уплашена, хем заинтригувана от всичко, което вижда, но не позволи на страха да я обладае. Поемаше всички лоши неща без да се оплаква. Поставяше другите пред себе си и бе готова на всичко за новите си приятели.

Обожавам Трън още от миналата книга, но чак тук го опознах. Въпреки, че имаше временна слепота той не позволяваше скръбта да го обладае.  През цялото време беше мил с Крес, влизаше ѝ в положение и винаги се опитваше да ѝ обясни нещата, които тя не разбираше. В повечето моменти Трън винаги беше саркастичен и придаваше на напрегнатите моменти да изглеждат дребни и незначителни. Може би не го показваше толкова често, колкото исках, но винаги си личеше в държанието му, когато искаше да помогне на приятелите си ала не можеше. Това, което не харесах в отношението на тяхната връзка бе, че тя ще се развие и в следващата книга. Всъщност като се замисля всички любовни връзки са в една позиция и ще се доразвият окончателно в последната книга...

✵✵✵✵✵


Паралелно на приключенията на Крес и Трън - Синдер, Ико, и Хиацинт се намираха в Африка, защото имаха нужда от кралският лекар да излекува Вълк, тъй като той бе ранен. В Африка, Синдер разбра, че повечето хора очакват тя да се бие срещу Левана и да си върне трона. Ами Скарлет? Къде е тя? Скарлет е заловена от Сибил. Имаше няколко моменти, които авторката ни бе дала, за да видим какво става и с нея. Но мога да кажа, че не ми бяха толкова интересни. И тук, както и в предишната книга познатите ни герои израстват като персонажи. 

"Крес" е едно невероятно продължение на поредицата. В миналите книги имаше някакво действие, но тук започва да се развива с бърза скорост. Да стават обратите и любимите ни герои да започват да се трудят повече.
Ревю на първа книга - тук.
Ревю на втора книга - тук.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар